Francja. Zakaz podawania foie gras w Lyonie. To kolejne francuskie miasto, które podjęło taką decyzję

Monika Golonka
Monika Golonka
Foie gras to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej
Foie gras to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej takedahrs/Pixabay
"Produkowanie foie gras jest całkowicie sprzeczne z dobrostanem zwierząt" - powiedziała mer Lyonu i ogłosiła, że tradycyjne francuskie danie nie będzie już podawane podczas oficjalnych miejskich wydarzeń i ceremonii. To już trzecie miasto we Francji, które zdecydowało się na taki krok.

Czym jest foie gras?

Foie gras to pasztet produkowany ze stłuszczonych kaczych i gęsich wątróbek. Podaje się je na ciepło (usmażone na gęsim lub kaczym tłuszczu) lub na zimno (ugotowane w formie do pasztetu lub w słoiku).

Foie gras to tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej - i jednocześnie jedno z najdroższych. To także danie, którego chętnie próbują odwiedzający Francję turyści.

Kolejne francuskie miasta zakazują foie gras

Dlaczego tradycyjny przysmak wzbudza takie emocje? Chodzi o sposób produkcji. Aby uzyskać stłuszczoną wątróbkę, niezbędną do wyrobu foie gras, na 2-3 tygodnie przed ubojem karmi się kilkumiesięczne kaczki i gęsi karmą wtłaczaną do przełyku za pomocą sondy (dziennie od 1 do 2 kg). Ten proces uważany jest za okrucieństwo wobec zwierząt i w wielu krajach (w tym w Polsce) został już zakazany.

Zdanie obrońców praw zwierząt podziela mer Lyonu Grégory Doucet. Tuż przed świętami Bożego Narodzenia ogłosił, że foie gras nie będzie już podawane w tym mieście. Zakaz dotyczy oficjalnych miejskich uroczystości, ceremonii i innych tego rodzaju wydarzeń.

Decyzja wywołała poruszenie u mieszkańców, w tym szefów kuchni z Lyonu - miasta uznawanego za kulinarną stolicę Francji. Foie gras uważane jest tam za dziedzictwo narodowe. Turyści nadal będą mogli spróbować luksusowego francuskiego przysmaku, m.in w jednej z restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin - w Lyonie jest ich 21.

Decyzję o rezygnacji z podawania foie gras podjęto wcześniej w Strasbourgu, a także w Grenoble - mer tego miasta stwierdził, że foie gras "to nie francuska tradycja, a francuski wstyd". Danie nie jest tam już podawane nie tylko na miejskich uroczystościach, ale także w szkolnych stołówkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Francja podwyższy wiek emerytalny. Protesty na miarę żółtych kamizelek

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronapodrozy.pl Strona Podróży
Dodaj ogłoszenie