Francja. Zakaz podawania foie gras w Lyonie. To kolejne francuskie miasto, które podjęło taką decyzję

Monika Golonka
Monika Golonka
Foie gras to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej
Foie gras to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej takedahrs/Pixabay
"Produkowanie foie gras jest całkowicie sprzeczne z dobrostanem zwierząt" - powiedziała mer Lyonu i ogłosiła, że tradycyjne francuskie danie nie będzie już podawane podczas oficjalnych miejskich wydarzeń i ceremonii. To już trzecie miasto we Francji, które zdecydowało się na taki krok.

Czym jest foie gras?

Foie gras to pasztet produkowany ze stłuszczonych kaczych i gęsich wątróbek. Podaje się je na ciepło (usmażone na gęsim lub kaczym tłuszczu) lub na zimno (ugotowane w formie do pasztetu lub w słoiku).

Foie gras to tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej - i jednocześnie jedno z najdroższych. To także danie, którego chętnie próbują odwiedzający Francję turyści.

Kolejne francuskie miasta zakazują foie gras

Dlaczego tradycyjny przysmak wzbudza takie emocje? Chodzi o sposób produkcji. Aby uzyskać stłuszczoną wątróbkę, niezbędną do wyrobu foie gras, na 2-3 tygodnie przed ubojem karmi się kilkumiesięczne kaczki i gęsi karmą wtłaczaną do przełyku za pomocą sondy (dziennie od 1 do 2 kg). Ten proces uważany jest za okrucieństwo wobec zwierząt i w wielu krajach (w tym w Polsce) został już zakazany.

Zdanie obrońców praw zwierząt podziela mer Lyonu Grégory Doucet. Tuż przed świętami Bożego Narodzenia ogłosił, że foie gras nie będzie już podawane w tym mieście. Zakaz dotyczy oficjalnych miejskich uroczystości, ceremonii i innych tego rodzaju wydarzeń.

Decyzja wywołała poruszenie u mieszkańców, w tym szefów kuchni z Lyonu - miasta uznawanego za kulinarną stolicę Francji. Foie gras uważane jest tam za dziedzictwo narodowe. Turyści nadal będą mogli spróbować luksusowego francuskiego przysmaku, m.in w jednej z restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin - w Lyonie jest ich 21.

Decyzję o rezygnacji z podawania foie gras podjęto wcześniej w Strasbourgu, a także w Grenoble - mer tego miasta stwierdził, że foie gras "to nie francuska tradycja, a francuski wstyd". Danie nie jest tam już podawane nie tylko na miejskich uroczystościach, ale także w szkolnych stołówkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Sonda przed meczem Polska-Francja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronapodrozy.pl Strona Podróży
Dodaj ogłoszenie