MKTG IPT - pasek artykułowy

Zatrucie pokarmowe – jak uniknąć go w samolocie? Stewardessa zdradza brudny sekret linii lotniczych. Na co musisz najbardziej uważać?

Emil Hoff
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wiele osób o wrażliwych żołądkach może odczuć skutki zatrucia pokarmowego już w czasie lotu na wakacje. To nic przyjemnego i każdy wolałby uniknąć takich dolegliwości – ale jak to zrobić? Stewardessa podzieliła się z internautami wskazówkami na temat tego, skąd się biorą szkodliwe bakterie w samolotach i których produktów unikać, by się nie struć w czasie rejsu.

Spis treści

Jak nie struć się na wakacjach już w samolocie? To musisz wiedzieć, by nie popsuć sobie urlopu

Podróżowanie to wielka frajda, ale czasem mogą się z nim wiązać także nieprzyjemności. Do najczęstszych należą dolegliwości żołądkowe. Czasem niestrawność to efekt zbytniego folgowania sobie w bufetach all inclusive, ale bywa i tak, że ledwie wysiądziemy z samolotu, a już odczuwamy skutki zatrucia pokarmowego.

Stewardessa odważyła się zdradzić brudny sekret linii lotniczych. Sprawdź, dlaczego wiele osób ma objawy zatrucia pokarmowego w samolocie i jak uniknąć szkodliwych bakterii.
Stewardessa odważyła się zdradzić brudny sekret linii lotniczych. Sprawdź, dlaczego wiele osób ma objawy zatrucia pokarmowego w samolocie i jak uniknąć szkodliwych bakterii. anyaberkut, 123RF.com, zdjęcie ilustracyjne

Dlaczego tak się dzieje? O brudnych – całkiem dosłownie - sekretach linii lotniczych opowiedziała anonimowo stewardessa w wątku na Reddicie, poświęconym kulisom różnych branż, o których zwykli klienci nie wiedzą, a może powinni się dowiedzieć.

Przekonaj się, czego nie robić w samolocie, by uniknąć zatrucia, które może popsuć ci urlop i wakacje.

 

Skąd się bierze zatrucie pokarmowe w samolocie? Tych produktów musisz unikać!

Z relacji stewardessy wynika, że zatrucia pokarmowe pasażerów samolotów są wynikiem ogólnie niskiego poziomu higieny, jaki często panuje w kokpitach.

- Niemal wszystkie powierzchnie w samolocie są dotykane codziennie przez setki osób. Nie są zbyt dokładnie czyszczone ani często dezynfekowane – pisze stewardessa na Reddicie. - My same nie mamy możliwości mycia rąk przed serwowaniem posiłków i napojów.

Jako szczególnie niebezpieczny dla osób o wrażliwych żołądkach stewardessa wskazała lód serwowany w samolotach.

- Lód sypany jest na tacki szufelkami, ale same tacki nie są często czyszczone – czytamy w jej relacji.

Sam lód często pochodzi od zewnętrznych dostawców, a jego jakość pozostawia wiele do życzenia. Badanie z 2017 r. wykazało, że w 60 losowych próbkach lodu spożywczego, używanego w domach i restauracjach, znajdowało się aż 50 różnych rodzajów bakterii, o których wiadomo, że mogą powodować infekcje i zatrucia u ludzi. Nie na darmo jedną z podstawowych porad dla turystów, zwłaszcza podróżujących do krajów egzotycznych, jest unikanie wody z kranu i lodu, który często jest po prostu zamrożoną kranówką.

Co ciekawe, inne badanie, przeprowadzone na Uniwersytecie Nowojorskim w 2019 r., dowodzi, że w niektórych napojach, nawet podawanych z lodem, znajduje się mniej bakterii. Dotyczy to napojów alkoholowych (alkohol zabija bakterie) oraz gazowanych (dwutlenek węgla też ma właściwości bakteriobójcze).

Zatrucie mogą powodować także napoje gorące, jak kawa czy herbata, które w samolotach często przygotowywane są na wodzie nie butelkowanej, lecz czerpanej ze specjalnych zbiorników pokładowych. Problem polega na tym, że woda w zbiornikach stoi, często dość długo, a to sprzyja namnażaniu się bakterii.

Czy można uciec przed bakteriami w czasie podróży lotniczej?

Tak naprawdę niewiele da się zrobić, by zapewnić pasażerom samolotów całkowite bezpieczeństwo przed bakteriami, mogącymi wywoływać zatrucie pokarmowe.

Problemy z czystością wynikają z natury podróży samolotem, kiedy wiele osób przebywa dość długo na niewielkiej przestrzeni. Także sposób czyszczenia samolotu często nie pozwala na dokładne usunięcie zabrudzeń i dezynfekcję po prostu dlatego, że porządki przebiegają w wielkim pośpiechu między jednym lotem a drugim.

Najlepsze, co możesz zrobić, by uniknąć zatrucia w czasie rejsu na wakacje, to picie wody butelkowanej i innych napojów, lanych z oryginalnych butelek czy kartonów. Unikaj kawy i herbaty, chyba że stewardessa zapewni cię, że są przygotowywane na wodzie butelkowanej, i nie proś o napoje z lodem, bo właśnie lód może być bombą bakteryjną, która rozstroi twój żołądek.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Podróży codziennie. Obserwuj Stronę Podróży!

Źródła: New York Post, Reddit

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronapodrozy.pl Strona Podróży