Zobacz, jak obrać czosnek w kilka chwil. Poznaj 4 najlepsze domowe triki. Te sprytne sposoby warto stosować na co dzień

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Poznaj cztery sprawdzone sposoby na obranie ząbków czosnku w kilka chwil. Warto stosować je w kuchni!
Poznaj cztery sprawdzone sposoby na obranie ząbków czosnku w kilka chwil. Warto stosować je w kuchni! Pixabay.com
Większość z nas wykorzystuje w kuchni czosnek do przyrządzania wielu smacznych dań. To aromatyczne warzywo świetnie sprawdza się także podczas domowych porządków. Niestety, obieranie czosnku zajmuje sporo czasu, a jego intensywny zapach długo utrzymuje się na skórze dłoni. Podsuwamy cztery sprawdzone sposoby na sprytne obranie ząbków czosnku w zaledwie kilka chwil. Sprawdź, jakie to proste.

Spis treści

Tłuczek do mięsa lub nóż: niezawodny trik na pozbycie się czosnkowej skórki

Podsuwamy prosty sposób na obranie ząbków czosnku zaledwie w kilka chwil. Wystarczy przygotować kuchenny nóż o szerokim ostrzu lub tłuczek do mięsa oraz deskę do krojenia. Najpierw poszczególne ząbki warzywa delikatnie dociskamy nożem lub tłuczkiem do powierzchni deski, a następnie stanowczo uderzamy w nie dłonią – i gotowe.

Wprawdzie ząbki po uderzeniu będą nieco zdeformowane, ale skórkę zdejmiemy z nich bez najmniejszego problemu.

Mikrofalówka: szybki sposób na obranie czosnku

Do szybkiego obrania czosnku warto wykorzystać popularne urządzenie AGD, które wiele osób posiada w swojej kuchni. Jeśli nie mamy obaw związanych z promieniowaniem wytwarzanym przez mikrofalówkę, warto z niej skorzystać. Wystarczy przygotować niewielki pojemnik przeznaczony do podgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej i włożyć do niego kilka ząbków czosnku. Następnie ustawiamy urządzenie na moc ok. 800 W i uruchamiamy je na ok. 15 sekund. Po tym czasie wyjmujemy pojemnik z czosnkiem z urządzenia. Skórka z ząbków powinna odejść bez najmniejszego problemu.

Słoik z zakrętką: sprawdzona metoda na pozbycie się skórki z ząbków czosnku

Ten prosty trik na obieranie czosnku warto przetestować w kuchni.

Obieranie czosnku z wykorzystaniem słoika – krok po kroku:

  1. Przygotujmy niewielki zakręcamy słoik typu twist off, najlepsze będzie szklane naczynie o pojemności 200-300 ml.
  2. Umieśćmy w słoiku ząbki czosnku, które chcemy wykorzystać do przygotowania potrawy.
  3. Następnie dobrze zakręćmy naczynie.
  4. W kolejnym kroku intensywnie potrząśnijmy słoikiem kilkanaście razy tak, aby ząbki uderzały na przemian o spód pokrywki i dno słoika (czyli do góry i w dół).
  5. Na koniec otwórzmy naczynie i wyjmijmy z niego czosnek.
  6. Skórka powinna sama odejść.
  7. Gotowe!

Woda: prosty trik na obranie czosnku

Przygotujmy niedużą miskę i wlejmy do niej zimną wodę do połowy jej wysokości. Następnie umieśćmy w naczyniu nieobrane ząbki czosnku. Po ok. 5 minutach wyjmijmy czosnek z wody i go osuszmy papierowym ręcznikiem. Stosunkowo świeże ząbki czosnku można jedynie zmoczyć pod kranem. Pod wpływem działania wilgoci skórka zacznie sama odchodzić. Usuńmy ją za pomocą nożyka do warzyw i gotowe!

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom