Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
15 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Wystawa ogórków kiszonych, pokaz rogali w Poznaniu. Pomysły na kulinarną Noc Muzeów
Noc Muzeów jeden dzień w trakcie którego można skorzystać z wyjątkowej oferty instytucji kulturalnych. W tym roku przypada w weekend 13-14 maja. Warto sprawdzać...
Pańska skórka, oscypek, paprykarz... Z tych produktów słyną polskie miasta
Cebularz z Lublina, obwarzanki z Krakowa, rogale marcińskie z Poznania, pańska skórka z Warszawy albo truskawka z Kaszub. Polska ma swoje regionalne specjały,...
Ku chwale paprykarza i serka. Pomniki w Polsce związane ze smakołykami
Bieskierz koło Koszalina ma pomnik ziemniaka, Toruń piernikarkę i przekupkę z jajami, a Szczecin słynie z paprykarza szczecińskiego. Jest też słynny Czajnik w...
Kolczyki z pierogami i naszyjnik z oscypkiem. Na ten widok można zgłodnieć!
Katarzyna Hetman to utalentowana złotniczka, która fascynację jedzeniem przekuła na biżuterię. Stworzyła kolekcję kolczyków, pierścionków i naszyjników ze złota...
Cukiernie z historią. U nich zjesz pączki jak za dawnych lat
Zagoździńscy w Warszawie, Chmielewski w Lublinie, Chmielewscy z Gniezna – te rodziny tworzyły pierwsze cukiernie w XX-wiecznej Polsce i działają do dziś....
Najpopularniejsze
CENEO.PL Makita DLM481Z kosiarka akumulatorowa 480mm Li-ion LXT 2x18V bez...