Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
15 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Gdzie iść na grzyby? Zobacz mapę grzybów w Polsce online
Główny sezon na grzyby przypada na koniec sierpnia, wrzesień i październik. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można je znaleźć, przydatna może być mapa grzybów...
Nie tylko dzyndzałki. Oto 7 tradycyjnych dań regionalnych kuchni Warmii i Mazur
Słyszeliście o dzyndzałkach z hreczką? Ten specjał jest dobrze znany w województwie warmińsko–mazurskim. Na liście tradycyjnych produktów Ministerstwa Rolnictwa...
Znasz kuchnię Pomorza? Fjut, ruchańce i bania, czyli wyjątkowe przysmaki regionu
Kuchnia województwa kujawsko-pomorskiego to wypadkowa wpływów kuchni niemieckiej, polskiej i krajów nadbałtyckich np.: Szwecji. Turystom z regionem szczególnie...
Rejbak, proziaki i gumiklyjzy. Smakowite podróże kulinarne po Polsce
Wiele osób podróżując podczas urlopu, wybiera miejsca, w których może zjeść intrygujące, regionalne dania. Kurpiowski rejbak, pierogi po lubelsku i podkarpackie...
Nie tylko pierekaczewnik. Polecamy 7 tradycyjnych dań do wypróbowania na Podlasiu
Jedliście kiedyś pierekaczewnik lub hałuszki? Jeśli nie, to możecie wybrać się na Podlasie, aby skosztować wymienionych specjałów. Dania zjecie nie tylko w...
W Norwegii króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej
Magdalena Tomaszewska-Bolałek to badaczka kultury i kierowniczka wydziału Food Studies na SWPS. Jej książki kulinarne były nagradzane w konkursie Gourmand World...
Czego nie robić w restauracjach na wakacjach? Zasady savoire-vivre’u nad morzem
Lipiec i sierpień to miesiące sprzyjające odpoczynkowi. Warto wspomnieć, że dla wielu osób czas wakacji i urlopów jest okazją do zabawy. Wiele osób nie trzyma...
The Guardian zachęca do wakacji w Polsce. Poleca polskie jedzenie i restauracje
W ostatnich miesiącach Polska przykuła uwagę całego świata. Głównie za sprawą pomocy Ukrainie w czasie wojny z Rosją. Miliony obywateli Ukrainy przekroczyło...
Smaczne podróże. Zobacz, zaskakujące muzea w Polsce i na świecie pobudzające apetyt
Muzeum Popcornu w Stanach Zjednoczonych, Muzeum Rogalowe w Poznaniu, Muzeum Currywurst w Niemczech... Na całym świecie ludzie darzą jedzenie wyjątkową sympatią....
Sfermentowany śledź, rekin i wino z węży. Oto Muzeum Obrzydliwego Jedzenia
Ser casu marzu z Włoch, owoc durian z Tajlandii i hákarl, czyli danie z fermentowanego rekina z Islandii to niektóre z odrażających posiłków. W Szwecji...