Dzyndzałki, hreczka i farszynki. Odkryj najciekawsze potrawy Warmii i Mazur. Te dania są warte kulinarnej podróży

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jednym z tradycyjnych dań kuchni Warmii i Mazur są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami.
Jednym z tradycyjnych dań kuchni Warmii i Mazur są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. gov.pl/CC BY-NC-ND 3.0 PL/zdjęcie ilustracyjne
Słyszeliście o dzyndzałkach z hreczką? Ten specjał jest dobrze znany w województwie warmińsko–mazurskim. Na liście tradycyjnych produktów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi można odnaleźć wiele intrygujących dań korzystających z dobrodziejstwa lasów, jezior i rzek. Wybraliśmy najciekawsze z nich.

W skrócie

Kuchnia Warmii i Mazur to potrawy, które korzystają z produktów lokalnie uprawianych lub złowionych. W daniach obiadowych używa się z kasz, grzybów i ryb. W deserach widać historyczny wpływ mieszkańców dawnych Prus Wschodnich w korzystaniu z migdałów. Przyjrzeliśmy się 7 daniom, które warto zjeść w województwie warmińsko-mazurskim.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Pierogi nadziewane kaszą gryczaną, wędzonym boczkiem, cebulą i ugotowanymi jajkami określa się jako dzyndzałki z hreczką. Danie podaje się ze skrzeczkami, czyli skwarkami z boczku, czosnku, doprawionych majerankiem z solą i czarnym pieprzem. Do litewskich kołdunów podobne są dzyndzałki warmińskie nadziewane zmielonym łojem, wołowiną i cebulą. Potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii dań gotowych 9 sierpnia 2019 roku.

Farszynki

Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem mielonym podawane z sosem grzybowym. Wykonanie przypomina kartacze, ale w odróżnieniu od nich danie nie jest gotowane, a smażone na smalcu. Z masy ziemniaczanej powstają okrągłe kotlety, które serwuje się w sezonie z sosem kurkowym. Według informacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi danie miało pojawić się w kuchni warmińsko-mazurskiej po II wojnie światowej wraz z przesiedlonymi gospodyniami z Kresów Wschodnich. Danie zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii dań gotowych 12 sierpnia 2019 roku.

Ślimaki nadziewane

Zaskakującą potrawą na liście produktów tradycyjnych są nadziewane ślimaki masłem ziołowym. Winniczki lub ślimaki hodowlane były jedzone w kuchni wschodniopruskiej i kuchni litewskiej. Kuchnia Warmii i Mazur przejęła tę kulinarną tradycję. Ślimaki podawane są na okolicznościowym festynie z okazji „Dnia Ślimaka” we wsi Krasin koło Pasłęka. Danie zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii dań gotowych 31 stycznia 2020 roku.

Plince z pomoćką

Tradycyjne placki ziemniaczane podawane z twarogiem wymieszanym ze śmietaną to klasyczne danie Warmii i Mazur. Masa na placki ziemniaczane wyróżnia się od innych w Polsce poprzez doprawienie jej kminkiem, majerankiem i szczypiorkiem. Potrawa znajduje się na liście produktów tradycyjnych w kategorii dań gotowych od 12 lipca 2019 roku.

Kawior ze szczupaka

Świeża ikra ze szczupaka to tzw. produkt rybołówstwa będący regionalnym rarytasem. Potocznie określano je jako „owoce jeziora”. Ikrę wysyłano za granicę na stoły bogatych smakoszy. Przez łatwą dostępność produktu jadany był też przez miejscowych rybaków jako przekąska do alkoholu i na kanapkach z jajkiem na twardo. Kawior ze szczupaka wpisano na listę produktów tradycyjnych 18 lipca 2016 roku.

W naszej galerii możecie zobaczyć tradycyjne dania z Warmii i Mazur

Marcepan królewiecki

Deser sprowadzony na tereny Warmii i Mazur przez niegdysiejszych mieszkańców Prus Wschodnich, szczególnie Królewca. Oni sprowadzili na te tereny zwyczaj jedzenia migdałów i przygotowywania z nich marcepanu. O jego wyjątkowości stanowi pieczenie go w formie nadziewanych ciastek pistacjami, owocami kandyzowanymi lub konfiturą. Deser został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii wyrobów piekarniczych i cukierniczych 2 grudnia 2020 roku.

Sękacz z Puszczy Rominckiej

Tradycyjny sękacz z Puszczy Rominckiej pieczony jest tylko i wyłącznie na obracającym się wałku umieszczonym nad ogniem rozpalonym na drewnie brzozowym, olchowym lub jesionowym. Charakterystyczne dla sękacza z Puszczy Rominckiej jest użycie aromatu arakowego. Najczęściej podawany był na uroczystościach rodzinnych np.: ślubach i weselach. Ciasto zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych 15 października 2020 roku.

Mamy nadzieję, że nasz subiektywny wybór zmotywuje was do kulinarnej wyprawy i wypróbowania lokalnych specjałów.

Jednym z tradycyjnych dań kuchni Warmii i Mazur są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami.

Dzyndzałki, hreczka i farszynki. Odkryj najciekawsze potrawy...

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dzyndzałki, hreczka i farszynki. Odkryj najciekawsze potrawy Warmii i Mazur. Te dania są warte kulinarnej podróży - Strona Kuchni

Wróć na stronapodrozy.pl Strona Podróży