IPT - pasek artykułowy

Polskie danie wysoko w rankingu najlepszych w Europie. Czego spróbować podczas wakacji w Grecji, Portugalii czy Hiszpanii?

Patrycja Seklecka
Patrycja Seklecka
Wideo
od 16 lat
Specjały regionalnej kuchni to nieodłączny element każdej podróży za granicę – w końcu nic nie zbliża nas do mieszkańców poszczególnych krajów tak, jak potrawy spożywane przez miejscowych na co dzień. Odkryj listę popularnych i niesamowicie smacznych potraw ulicznych, których warto spróbować w Europie. Polskie danie znalazło się wysoko w rankingu.

Spis treści

9 najlepszych potraw w Europie. Polacy mają powody do dumy

Redakcja przewodnika turystycznego TasteAtlas przygotowała listę najpopularniejszych dań ulicznych Europy, których warto spróbować podczas podróży.

Turystka przy stoliku z jedzeniem i napojami na Santorini
Które europejskie smakołyki są warte spróbowania podczas podróży? Oto lista, która może was zaskoczyć. grinvalds / iStock / Getty Images Plus

Co ciekawe, wśród znanych i lubianych przekąsek serwowanych w krajach Starego Kontynentu, znalazła się także polska potrawa, którą uwielbia niemalże każdy z nas. Jesteście ciekawi, jakich smakołyków warto skosztować podczas podróży m.in. do:

  • Hiszpanii,
  • Grecji
  • czy Portugalii,

oraz który krajowy specjał został wyróżniony? Odpowiedź znajdziecie w poniższej galerii.

Poznaj najbardziej smakowite potrawy Europy:

Odkrywaj Europę... smakiem. Czego jeszcze warto spróbować?

Podróż można nazwać kompletną, dopiero próbując smakołyków, które oddają często charakter odwiedzanego miejsca. Chcąc w pełni poznać państwo lub region, nie zapominajcie więc o skosztowaniu także tych potraw, które uplasowały się na dalszych miejscach listy:

  • 10. Espetada (Madera, Portugalia),
  • 11. Pizza (Włochy),
  • 12. Panzerotti (Włochy),
  • 13. Lody pistacjowe (Włochy),
  • 14. Kokoretsi (Grecja),
  • 15. Porchetta (Włochy),
  • 16. Arrosticini (Włochy),
  • 17. Plejskavica (Serbia),
  • 18. Lamadjo (Armienia),
  • 19. Arrancini (Sycylia, Włochy),
  • 20. Rabas (Hiszpania),
  • 21. Gofry z Liège (Belgia),
  • 22. Burek z serem (Serbia),
  • 23. Bola de Berlim (Portugalia)
  • 24. Sheftalia (Cypr)
  • 25. Arancini al ragù (Sycylia, Włochy).

Źródło: TasteAtlas

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronapodrozy.pl Strona Podróży